a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, након што је обишао локације на које је измештен део радника из Вијетнама јер је полиција због опасности од пожара забранила становање у објектима у Зрењанину у којима су били смештени, да део вијетнамских радника не жели да се исели са првобитне локације и да се са њима преговара.

„Један део радника измештен је у каштел 'Ечка', а други у индустријску зону са друге стране градилишта где су смештени кинески радници. Трећи део радника, њих 89, је по сопственој жељи остао у објектима у којима су првобитно били смештени и они тврде да ту имају одређену слободу. Са њима се преговара да се и они иселе“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је нагласио да је пресељење вијетнамских радника који су остали у првобитним објектима приоритет.

Пашалић је навео и да сви вијетнамски радници имају законит боравак у Србији и да је то потврђено током његове посете зрењанинској полицији.

„Такође, њихови пасоши се налазе код њих, а у каштелу 'Ечка' су на рецепцији, и то сам проверио. Радници су претходно имали реверс за подизање пасоша а, како нам је објашњено, главни разлог је што у Србији не постоји представништво Републике Вијентнам и што ову државу заступа конзулат у Румунији што веома отежава прибављање нових исправа у случају губитка или уништења пасоша", рекао је Пашалић.

Представници Заштитника грађана су у среду 17.11.2021. године, након сазнања из медија о сумњама на тежак положај и неадекватне услове у којим живе вијетнамски радници у Зрењанину, заједно са представницима Полицијске управе у том граду обишли објекте чију забрану је полиција наложила и утврдили да се у њима налазе боце за ТНГ и бурад за дизел што представља опасност по животе тих људи.

Делегација Заштитника грађана је у среду Зрењанину разговарала са представницима ПУ Зрењанин, као и са радницима и представницима фирме која ангажује раднике из Вијетнама. ПУ Зрењанин је, између осталог, информисала представнике ове институције да је о свему обавестила Више јавно тужилаштво у Зрењанину како би утврдило да ли је дошло до извршења неког од кривичних дела.