a

Потребно је изградити друштвено окружење које ће у свакој животној ситуацији умети да препозна и одговори на стварне потребе особа са инвалидитетом и које ће им инклузивним мерама омогућити потпуну интеграцију, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.

Пашалић се у четвртак, у сусрет обележавања овог датума, састао са представницима Удружења студената са хендикепом који су му предочили изазове са којима се млади са инвалидитетом свакодневно суочавају, као и решења за те проблеме.

b_300_0_16777215_00_images_20211203USH.jpegИзвршни директор удружења Милан Јанковић и координаторка за односе са јавношћу Катарина Кел представили су пројекат „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“, чији је циљ стварање једнаких могућности младих са инвалидитетом у конкурисању за ученичке и студентске стипендије у локалним заједницама. Како су нагласили, истраживања која су спровели протеклих месеци показују да трећина локалних самоуправа уопште не додељује стипендије ученицима и студентима, док у локалним заједницама у којима млади са хендикепом могу да конкуришу за помоћ у школовању, у неравноправном су положају у односу на своје вршњаке који не живе са хендикепом.

Заштитник грађана је понудио подршку институције у виду сугестија према локалним заједницама да се препозна потреба унапређења положаја средњошколаца и студената са хендикепом како би под једнаким условима конкурисали за стипендије у својим локалним заједницама.