a

b_300_0_16777215_00_images_2021_Panel_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је данас, на радионици за децу и младе „Упознај своја права“ коју је ова институција организовала поводом обележавања Међународног дана људских права, да заштита људских права почиње заштитом права детета и да је неопходно да деца и млади буду укључени у доношење одлука која се тичу њихових права.

„Решавање проблема које појединац или одређена група имају у свакодневном животу представља заштиту људских права. Заштита људских права почиње заштитом права деце и зато је неопходно да чујемо шта млади имају да кажу о проблемима са којима се сусрећу“, изјавио је Пашалић на радионици коју је Сектор за права детета Заштитника грађана организовао у оквиру редовног састанка Панела младих саветника Заштитника грађана, у чијем раду учествује 30 деце и младих из свих крајева наше земље.

b_300_0_16777215_00_images_2021_Panel_4.jpeg„Не може се говорити о заштити права детета ако се глас деце не чује и зато нам је њихово учешће у раду наше институције веома драгоцено, а састанци младих Панелиста су прилика да чујемо које проблеме имају у срединама из којих долазе. И не само на састанцима, Панелисти могу да се обрате Заштитнику грађана кад год имају неки проблем, важно је да вас чујемо, ви сте наши саветници, наше очи и уши на терену“, рекaо је Пашалић.

Ове године састанак Панела младих саветника Заштитника грађана је одржан у допуњеном саставу јер је ова институција у октобру 2021. године објавила Јавни позив за попуњавање чланства у панелу ученицима 7. и 8. разреда основних школа са територије целе Србије.

Састанку у Палати Србија, чији је циљ био промоција права детета на партиципацију и активно учешће, присуствовали су млади панелисти из Ниша, Куле, Новог Сада, Врбаса, Пећинаца, Пирота, Тутина, Руме, Београда, Обреновца, Зајечара, Врњачке бање и Крагујевца.

b_300_0_16777215_00_images_2021_Panel_2.jpegМлади панелисти су након пријемног састанка, вођени стручњацима у области права детета који раде у Сектору за права детета Заштитника грађана којим руководи заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић, једни друге упознали са својим виђењем Конвенције о правима детета у радионици „Упознај своја права“, док су у другој радионици „Препознај насиље“ разговарали о томе шта је све насиље, како се манифестује и шта треба предузети да се насиље заустави.

Радионица „Препознај насиље“ представља увод у планиране активности Панела младих саветника Заштитника грађана за наредно полугодиште школске 2021/2022. године у оквиру којих ће млади панелисти након обуке како да реализују истраживање, спровести анкету у својим школама на тему колико деца у школама знају о насиљу и на које све начине могу да се заштите.