a

b_300_0_16777215_00_images_20220411Radionica.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Наглашавајући важност заштите идентитета жртва трговине људима и њихових података о личности, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић је истакла у којој мери је важно да медији објективно и етички извештавају о трговини људима, заснованом на чињеницама.

„Медији су кључни актер у општењу јавности и надлежних органа који су у обавези да идентификују починиоце и да заштите жртве трговине људима. Такође, медији имају поред функције обавештавања јавности и функцију едукације те јавности с обзиром да је целовита информисаност предуслов за утврђивање околности под којима се може препознати ризик од трговине људима“, указала је Стојановић на данашњем тренингу за представнике медија и новинара.

Наставак радионице за новинаре о етичком извештавању о трговини људима заснованом на чињеницама, којој је присуствовало двадесетак представника медија из целе Србије, организовала је Канцеларија Савета Европе у Београду, у оквиру пројекта „Превенција и борба против трговине људима у Србији“ који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“.