a

b_300_0_16777215_00_images_20220426Pravnaklinika.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана поседује искуство и знање у контроли рада надлежних органа када дође до сазнања да постоји сумња на трговину људима, а ефикасан и стручан рад ове институције биће настављен кроз обављање послова националног известиоца у области трговине људима, рекла је заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић.

„Заштитник грађана је по сопственој иницијативи претходних година покретао поступке контроле законитости и правилности рада надлежних органа када дође до сазнања да постоји сумња на трговину људима. Стручан и ефикасан рад резултирао је тиме да новим Законом о Заштитнику грађана овој институцији буде поверено обављање послова националног известиоца у области трговине људима“, рекла је Стојановић.

Стојановић је на предавању одржаном студентима четврте године у оквиру Правне клинике за сузбијање трговине људима, на Правном факултету Универзитета у Београду, подсетила да је Заштитник грађана независни државни орган који се стара о заштити и унапређењу људских права и слобода.

„Заштитник грађана од раније обавља послове националног механизма за превенцију тортуре, а по новом Закону о Заштитнику грађана, поред послова националног известиоца у области трговине људима, обавља и послове националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције о правима особа са инвалидитетом и има положај посебног тела које штити, промовише и унапређује права детета“, рекла је студентима Стојановић.

Заменица Заштитника грађана је навела да је у ситуацијама када постоји сумња на трговину људима важно заштитити идентитет жртава и нагласила да је општа информисаност грађана предуслов за препознавање ризика од трговине људима, а да је системска сарадња надлежних органа услов за ефикасно решавање овог проблема.