a

Сваком детету морамо омогућити безбрижно детињство у породици, право на образовање, на развој личности и талената сваког детета, право на здравље, на приступ социјалним услугама. У случају да дође до злостављања, насиља, занемаривања или искоришћавања детета у малолетничком браку, децу морамо одлучно заштитити, изјавила је данас заменица заштитника грађана Јелена Стојановић на конференцији „Дечји брак није ромска традиција“ у Београду.

b_300_0_16777215_00_images_20220607Konferencija.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Стојановић је том приликом истакла да дечји брак, као ни дечја ванбрачна заједница не сме бити ни ромска, нити било чија традиција. Она је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију током прошле године формирало радну групу за измене Породичног закона чији је члан и Заштитник грађана, којим би се унапредио нормативни оквир за спречавање малолетничких бракова. Изменом Породичног закона би била избрисана одредба која дозвољава склапање бракова малолетницима изнад 16 година, што показује став надлежних органа о неприхватљивости малолетничких бракова.

„Пре свега потребна је стална едукација деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, да им се предочи значај образовања и приступ социјалним услугама, штетност малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета, као и опасност од тога да деца постану жртве трговине људима“, указала је Јелена Стојановић и додала да новим Законом о Заштитнику грађана та институција је добила још две нове надлежности - постала је посебно тело које се стара о заштити и унапређењу права детета и национални известилац у области трговине људима. То значи јачање капацитета и ефикаснији рад Заштитника грађана у циљу заштите права детета, као и у циљу сузбијања дечјих бракова кроз активност Заштитника грађана у Националној коалицији за окончање дечјих бракова.

Конференцију је организовала Ромске женске мреже Републике Србије у оквиру истоименог пројекта подржаног од Швајцарске развојне агенције на којој су представљени резултати рада мреже у области окончања дечјих бракова.