a

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу сазнања из медија о постојању сумње да је седамнаестогодишњак из Алибунара током протеклог викенда у породичној кући претукао и силовао своју седамдесетједногодишњу баку која му је била старатељ, покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Центра за социјални рад у Алибунару. Поступак је покренуо и према Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарству унутрашњих послова – ПУ за град Панчево-ПС Алибунар.

Заштитник грађана је од ЦСР Алибунар затражио да га обавести о свим околностима случаја и које мере је центар предузимао посебно у заштити жртве, с обзиром на то да је по писању медија она две седмице раније пријавила насилно понашање унука и затражила помоћ од центра.

Даље, потребно је да Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова изврши стручни надзор над радом органа старатељства у овом случају. Од МУП-а је затражена информација да ли је раније било пријава насиља у тој породици и које мере је полиција предузимала у заштити жртве насиља, као и које мере је предузела након сазнања о случају.

Заштитник грађана је за изјашњења контролисаних органа дао рок од 15 дана.