a

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић, обавио је 21. септембра 2022. године редовну посету Одељењу психијатрије Опште болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци, у циљу превенције тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака.

b_300_0_16777215_00_images_20220921OBSM.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Ради сагледавања стања и доприноса унапређењу положаја психијатријских пацијената и поступања према особама са менталним сметњама у складу са стандардима у тој области, поред провере материјалних услова, посебна пажња посвећена је и процедури пријема, поступању према агитираним пацијентима и другим питањима од значаја за превенцију тортуре. Тим НПM је разговарао са начелницом одељења и запосленима о начину остваривања права пацијената и пружању здравствене заштите и извршио увид у релевантну документацију. Такође, обављени су групни разговори са пацијентима.

Поред представника Заштитника грађана, тим НПМ-а чинио је и лекар специјалиста психијатрије.

Професионално поступање руководства и запослених током посете НПМ-а представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ-ом.