a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да би новим законом о локалним омбудсманима требало прописати да свака општина и град у Србији морају да имају локалног заштитника људских права али и експлицитно дефинисати заштиту људи који обављају ту функцију након што им истекне мандат.

"Суштина овог закона треба да буде да свака локална самоуправа мора имати омбудсмана и да то више не треба да зависи од одлуке или жеље јединице локалне самоуправе. Положај локалног омбудсмана мора да буде уређен до детаља - трајање мандата, начин рада, ко обезбеђује просторије за његов рад, али и како ће бити заштићен када његов мандат престане", рекао је Пашалић после састанка Управног одбора Удружења локалних омбудсмана Србије који је одржан у Нишу.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Пашалић је појаснио да локални омбудсман у случају да добро ради свој посао може имати далекосежне последице и по себе и по своју породицу због чега институција републичког Заштитника грађана инсистира да заштита локалног омбудсмана након истека мандата буде експлицитно дефинисана законом.

Пашалић је додао и да Институција Заштитника грађана највише притужби грађана Србије добија у вези са радом локалне администрације, Републичког геодетског завода и катастра.