a

Студентима пет државних универзитета у Републици Србији данас су своја врата отворили више од 50 органа јавне управе и понудили стручну праксу под њиховим окриљем, а у оквиру другог Сајма студентске стручне праксе у јавној управи који се одржава у онлајн формату, путем платформе која је специјално израђена за тај догађај.

Заштитник грађана је једна од државних институција која је, као и прошле године, позвала студенте на обављање стручне праксе у школској 2022/2023. години у тој институцији.

b_300_0_16777215_00_images_20221109Stud_praksa1.jpeg
Фото: Заштитник грађана

У онлајн презентацији заштитник грађана Зоран Пашалић је навео да је у тој институцији за 2022/2023 годину обезбеђено укупно 16 слободних места (12 за студенте Правног факултета и 4 за студенте са Факултета политичких наука). Студентска пракса се спроводи по тематским целинама и то у оквиру сектора за заштиту људских права и слобода и права лица лишених слободе, сектора за заштиту права детета, родну равноправност и права особа са инвалидитетом, сектора за заштиту права припадника националних мањина и осталих мањинских права и слобода, одељења Националног механизма за превенцију тортуре и одељења за хитно поступање.

Пашалић је студентима поручио да ће у оквиру праксе имати прилику да се упознају са надлежностима Заштитника грађана као независног и самосталног тела за заштиту људских права у Републици Србији и као и са механизмима заштите тих права и положајем рањивих група чије унапређење је у посебном фокусу рада Заштитника грађана. Такође, упознаће рад по притужбама, упућивања препорука, формулисања мишљења на предлоге закона и нагласио да пракса не подразумева само слушање предавања, већ и активно учешће у раду.

Сајам је организовало Министарство државне управе и локалне самоуправе уз подршку Европске уније, а у понуди је готово 800 места за стручну праксу у 56 органа јавне управе, највише за студенте хуманих наука, односно Правног факултета, Економског факултета, Факултета политичких наука и Факултета организационих наука.