a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са министарком за бригу о породици и демографију Даријом Кисић о заштити деце од сексуалне експлоатације и злостављања, као и о неопходности измене Породичног закона којима би се додатно унапредио положај и заштита деце у Републици Србији, а тиме и заштита деце од ове врсте искоришћавања.

Пашалић је подсетио да је Заштитник грађана био члан Радне групе Министарства за бригу о породици и демографију у претходном сазиву која је припремила Нацрт измена Породичног закона и додао да су те измене усмерене на унапређење породично правне заштите.

Кисић је навела да је за заштиту деце од сексуалне експлоатације важно утврдити колико млади умеју да препознају такву врсту искоришћавања а затим радити на њиховој едукацији.

Састанку су присуствовали заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић и директор Мреже организација за децу Србије (МОДС) Саша Стефановић који су упознали министарку са истраживањем о напретку земаља у заштити деце од сексуалне експлоатације и злостављања, као и са важећим законодавним оквиром у овој области како би се заједнички размотрила могућност за његово унапређење са аспекта надлежности Заштитника грађана и Министарства за бригу о породици и демографију.

Стојановић је истакла да је Нацртом измена Породичног закона, који је израдила Радна група, избрисана одредба која омогућава склапање брака између малолетника са навршених 16 година уз дозволу суда.