a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је данас, поводом 20. новембра - Међународног дана детета, да се права сваког детата морају штитити у свакој прилици без изузетка, али да исто тако права детета имају и своја ограничења, а то су права других - права наставника, учитеља, родитеља и вршњака.

„Свако дете има, између осталог, право на образовање, на дружење, на здрав психо-социјални развој и безбрижно детињство. Међутим, права детета имају и своја ограничења онда када почињу да ограничавају права других, тачније права вршњака, родитеља, учитеља и наставника“, навео је Пашалић.

У сусрет обележавању Међународног дана детета, Заштитник грађана је у петак 18. 11. 2022. године одржао едукативну радионицу о правима детета и њиховој заштити са ученицима шестог разреда ОШ „Ратко Митровић“ из Београда који су, између осталог, критиковали насилно понашање ученика средње Техничке школе из Трстеника према наставнику, све то снимали и поставили на друштвене мреже.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Ученици ОШ „Ратко Митровић“ из Београда су заједнички закључили да је у таквим ситуацијама неопходно радити и са децом и са наставницима, уз ангажовање родитеља и шире заједнице, како би се више пажње посветило превенцији насиља а не само реакцији на насиље када се оно већ деси.

Радионицу, са циљем унапређења знања и разумевања деце и младих о њиховим правима и доступним механизмима заштите, водили су ученици полазници Летње школе Заштитника грађана која је одржана у Новом Саду у септембру ове године, заједно са запосленима из Стручне службе Заштитника грађана и чланицом Панела младих саветника Заштитника грађана.