a

Фото: МДУЛС
Фото: МДУЛС

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је број правно невидљивих лица у Републици Србији значајно смањен, али да и даље има грађана и деце које систем не препознаје, посебно из ромских заједница у неформалним насељима.

Пашалић је на конференцији, коју су поводом осме годишњице глобалне кампање #ЈаПрипадам (#Ibelong) за потпуно искорењивање апатридије организовали Министарство државне управе и локалне самоуправе, Заштитник грађана и Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), навео да су становници неформалних насеља и даље у тешком положају и у ризику од апатридије.

Пашалић је апеловао на надлежне органе да учине додатне напоре како би се ублажиле последице пандемије које су и даље видљиве у социјалном и економском сегменту живота припадника ромске заједнице у неформалним насељима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић је изјавио да је системским решењима омогућен несметан упис у матичну књигу рођених и унапређена и друга права из личног статуса и додао да случајеви да неко лице није уписано у матичну књигу рођених сада јављају тек као изузетак.

Мартиновић је навео да ће фокус министарства у будућности бити усмерен на решавање преосталих, али и спречавање појаве нових случајева правно невидљивих лица, посебно када је реч о припадницима ромске заједнице.

В.д. шефа Представништва УНХЦР у Србији Стефани Краусе указала је да је број Рома без личних докумената у Србији значајно смањен од 2014. године, када је покренута кампања #ЈаПрипадам, и додала да би Србија могла постати једна од првих земаља у Европи која ће искоренити ризик од апатридије у наредне две године, до завршетка кампање.