a

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу и Министарства здравља након сазнања из медија да је новорођенче преминуло на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој у Београду 10. јануара после хитног транспорта из породилишта Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу због проблема са дисањем.

Отац бебе ја на друштвеним мрежама изразио сумњу да је до смрти детета дошло због пропуста лекара, а медији су пренели најаву министарке здравља да ће 16. јануара 2023. године бити спроведен хитан ванредни инспекцијски надзор целог случаја. Из шабачке болнице указали су да је већ формирана комисија која ће извршити унутрашњу проверу квалитета стручног рада.

Заштитник грађана затражио је од Министарства здравља да најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, обавести Заштитника грађана о свим чињеницама и околностима битним за доношење става о овом случају а нарочито да достави податке о резултатима ванредног инспекцијског надзора над радом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу који је најављен.

Такође, потребно је да Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, достави податке о извршеној унутрашњој провери квалитета стручног рада.

Поред тога,  Заштитник грађана је затражио од болнице и од Министарства здравља да га обавесте на који начин се прати и анализира задовољство пацијената у породилишту у Шапцу и да ли породиље имају могућност да оцене задовољство односом медицинског особља према њима и на који начин.