a

b_300_0_16777215_00_images_20230221Beskucnistvo.jpegНа Светски дан социјалне правде, 20. фебруара, заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић учествовала је на друштвенoм дијалогу под називом „Бескућништво - решавање питања личних докумената на путу ка друштвеној укључености“. Дијалог је организован од стране Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Градским секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда.

Др Тањевић је у уводном излагању указала на конкретне примере из праксе рада институције Заштитника грађана, односно активности које је тај орган предузимао у циљу заштите права подносиоца притужби који се односе на питање решавања личних докумената лица у ситуацији бескућништва. Такође, подсетила је и да је прошле године потписан трећи по реду Споразум о разумевању о наставку сарадње Заштитника грађана, Министарства државне управе и локалне самоуправе и УНХЦР-а на искорењивању апатридије у Србији.

У другом делу излагања, заменица заштитника грађана је скренула пажњу на проблеме са којима се суочавају бивша осуђена лица по изласку из затвора, међу којима је и решавање питања личних докумената којим се обезбеђује основно право на функционисање сваког члана друштва.