a

b_300_0_16777215_00_images_20230405Foto1.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је на данашњем јавном слушању под називом „Свако дете има право на детињство, зауставимо дечје бракове“ у организацији скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова да заједнице између малолетника успоравају њихов развој и њихову могућност да се образују, и да те заједнице нису израз воље деце, већ првенствено њихових родитеља или сродника. Из тог разлога заштитник грађана инсистира на томе да се спречи заснивање заједнице између малолетних лица, и истиче да те заједнице нису, као што многи тврде, традиционално везане искључиво за ромску заједницу, већ су појава и у другим националним заједницама.

Пашалић је додао да је ромска заједница посебно дискриминисана заједница и због тога што та заједница нема матичну државу, те да се мора обраћати посебна пажња при остваривању и унапређењу права Рома и Ромкиња.

Заштитник грађана је уједно честитао предстојећи Светски дан Рома који се обележава 8. априла, као и данашњи велики празник Песах свим припадницима јеврејске заједнице у Србији.