a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Посланици Народне скупштине Републике Србије вечерас су већином гласова свих народних посланика изабрали Зорана Пашалића за Заштитника грађана Републике Србије.

Пашалић је први Заштитник грађана који је биран по новом Закону о Заштитнику грађана, усвојеном у новембру 2021. године.

Одбор Народне скупштине Републике Србије за уставна питања и законодавство је 13. априла, након разговора са кандидатима, донео Предлог одлуке о избору Заштитника грађана и предложио Зорана Пашалића за Заштитника грађана, који је затим упутио Народној скупштини на разматрање по хитном поступку.

На челу Институције Заштитника грађана Пашалић је био и претходних пет година, током којих је овај независни државни орган за заштиту људских права потврдио највиши А статус у Глобалном удружењу националних институција за људска права (ГАНХРИ), повећао своју радну ефикасност кроз поступање по предметима са 65 на 92 одсто, вишеструко увећао своју медијску видљивост која доприноси подизању свести грађана о људским правима и надлежностима Заштитника грађана у њиховој заштити и заузео водеће место међу државним институцијама у које су грађани имали највише поверења током пандемије 2020. године.