a

У Србији становништво све више стари, а стопа насиља према старијој популацији расте, зато не само данас, већ сваког дана се морамо посветити заштити права и достојанства наших старијих суграђана, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана борбе против насиља над старијима.

Пашалић је указао да су старије особе са својим богатим искуством и знањем драгоцени део нашег друштва који се суочавају са бројним изазовима укључујући и ризик од физичког, емоционалног, финансијског и сексуалног насиља. Насиље над старијима је једна од најтежих облика кршења људских права и могу имати озбиљне последице по физичко и ментално здравље.

Посебно су угрожени старији људи са села у неразвијеним општинама, који често немају коме да се обрате за помоћ, истакао је заштитник грађана. У Србији је 16 одсто старијих жена старости од 65 до 74 године доживело неки облик насиља након навршене 65. године живота, али жртве се ретко одлучују да га пријаве.

Људска права су универзална и односе се на све грађане, међутим поштовање права старијих особа захтевају већу заштиту њихових права. Препознавање и искорењивање насиља над старијима захтева свеобухватни приступ државе и целог друштва и укључује подизање свести о тој појави, едукацију, ефикасне законодавне мере, превенцију и подршку. Само заједничким напорима можемо створити сигурно окружење у којем ће старије особе бити заштићене и поштоване, поручио је Зоран Пашалић.