a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, да је обележавање тог празника увек добар повод да се укаже на потребу да Србија као друштво настави да се развија по мери свих својих грађана.

Старост не сме да прати осећај безнађа, страх од самоће и отуђености, не сме да се доживљава као терет за друштво, јер ће све нас она неминовно сачекати. Зато је системска подршка, пре свега здравствених и установа социјалне заштите, у правцу унапређења квалитета живота наших старијих грађана, веома важна. Међутим, рекао бих да нам је једнако потребна и међугенеранцијска солидарност, посебно ако се има у виду то да је свака пета особа у Србији старија од 65 година, и да смо једна од демографски најстаријих земаља у Европи, оценио је Пашалић.

Заштитник грађана је посебно истакао улогу локалних самоуправа, истакавши да оне, са својим сервисима подршке, треба да буду један од кључних основа за пружање многих услуга на које лица старија од 65 година имају право.

Процес старења становништва са собом увек носи низ друштвено-економских, здравствених, као и културних последица, а самим тим и потребу да се сви ти изазови претворе у могућности, нагласио је Пашалић.

Заштитник грађана је рекао и да ће се у наредном периоду посебно фокусирати на статус жена које живе на селу, јер су, како је истакао, обесправљене по много основа, неретко препуштене саме себи, угрожена су им имовинска права, а у великом броју случајева су и без основне здравствене заштите.