a

b_300_0_16777215_00_images_2022_ENOC_.jpegЗаменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић представила је на годишњој конференцији Мреже европских омбудсмана за децу (ЕНОК) у Бриселу најзначајније активности Заштитника грађана Републике Србије у претходних годину дана у циљу промоције, унапређења и заштите права детета.

Стојановић је на конференцији која је одржана 19. и 20. септембра 2023. године и годишњој скупштини ЕНОК одржаној 21. септембра 2023. године у Бриселу на тему „Јачање независних институција за права детета и препознавање њихове јединствене улоге у заштити права детета“, говорила о Летњој школи Заштитника грађана која је по први пуг организована у септембру 2022. године, чији је циљ био да се кроз вршњачке радионице у школама међу децом шири знање о њуховим правима.

Колегама из Европе Стојановић је затим представила и истраживање о насиљу у школама са нагласком на однос према осетљивим групама (особе са инвалидитетом, Роми, старији, ЛГБТИ) које су спровели претходно едуковани Млади панелисти Заштитника грађана међу својим вршњацима и наставницима и остваривање принципа партиципације кроз ову активност, као најважнијег принципа Конвенције о правима детета.

Заменица Заштитника грађана је посебно указала на важност проактивне улоге институције кроз покретање поступака по сопственој иницијативи, захваљујући чему је више деце у Републици Србији идентификовано као жртве трговине људима.