a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су припадници ЛГБТИ популације, као једне од најрањивијих друштвених група, увек у фокусу рада институције на чијем је челу и позвао их да му се обрате у вези са свим изазовима са којима се сусрећу у свакодневном животу.

„С обзиром да се, упркос унапређеним системским решењима, ЛГБТИ особе и даље сусрећу са дискриминацијом, говором мржње и насиљем, позивам их да се у ситуацијама у којима нису добиле одговарајућу заштиту и подршку надлежних органа обрате Заштитнику грађана“, рекао је Пашлић у уводној речи на представљању Извештаја о инцидентима мотивисаним мржњом према ЛГБТ+ особама у Србији у 2022. години који је израдило удружење „Да се зна!“.

Фокус Заштитника грађана је на заштити права свих рањивих група у нашем друштву, међу којима се посебна пажња поклања ЛГБТИ особама, рекао је Пашалић.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заменица заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић рекла је да је положај припадника ЛГБТИ заједнице у Србији унапређен изменама више законских аката, пре свега Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације, али да су и даље веома уврежене предрасуде и стереотипи у вези са ЛГБТИ особама.

Стојановић је навела су подаци који су у изнети у извештају удружења „Да се зна!“ о инцидентима мотивисаним мржњом према ЛГБТ+ особама у Србији у 2022. години један од незаобилазних показатеља стања на терену у области заштите права ЛГБТИ особа, до којих надлежни органи долазе спорије и теже због неповерења које ЛГБТИ особе имају према њима.

„Због тога је много важније радити на подизању свести у јавности о правима ЛГБТИ особа и на развијању толеранције према рањивим групама грађана, међу којима су и ЛГБТИ особе“, рекла је Стојановић.