a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, поводом 16. новембра - Међународног дана толеранције, да сваки појединац има универзално право да буде другачији од других, а да међусобно поштовање и уважавање свих различитости представља основ за стабилан развој и суживот у друштву.

Желим да истакнем оно што је наведено у Декларацији о принципима толеранције коју је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила на данашњи дан 1995. године - толеранција је поштовање, прихватање и уважавање различитости. Толеранција не значи повлађивање нечијим хировима, навео је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да наше друштво треба да настави да ради на развоју свести о неопходности поштовања различитости и достојанства сваког појединца без обзира на његове културне, друштвене, религијске и личне одреднице.

Људи који другачије говоре или изгледају, људи који имају неки физички недостатак, који су друге вере или политичког опредељења не морају аутоматски бити лоши. Они су само другачији од нас и имају универзално право да буду другачији, те као такви могу само бити део који употпуњује целину, навео је Пашалић.