a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом Међународног дана оболелих од цистичне фиброзе да та веома тешка мултисистемска болест захтева једнако озбиљан и сеобухватан приступ не само здравства и институција социјалне заштите, већ и шире друштвене заједнице, али да оболели од цистичне фиброзе нису без подршке.

„Борба са цистичном фиброзом је борба целог друштва. Она није једноставна, јер лечење захтева озбиљан мултидисцплинарни приступ. Ипак, чињеница је да су до сада направљени изузетно велики системски помаци како би се унапредио живот оболелих, као и њихов социјални статус“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је истакао да држава већ читаву деценију континуирано улаже у лечење ретких болести, као и да највише пацијената којима су намењена та средства, болује од цистичне фиброзе и спиналне мишићне атрофије.

„Иновативни лек Трикафта, који пацијентима пружа прилику да нормално живе, школују се и раде, доступан је о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање од 2021. године. Такође, неонатални скрининг на цистичну фиброзу је проширен на целу територију Србије, а предузима се још читав низ мера како би се оболелима од те болести обезбедила потребна подршка“, нагласио је Пашалић. 

Заштитник грађана је поздравио активности Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) које су иновативне лекове учиниле доступним већем броју грађана оболелим од ретких болести, укључујући и оболеле од цистичне фиброзе.

Заштитник грађана ће и даље са посебном пажњом пратити остваривање и заштиту права на здравствено осигурање и здравствену заштиту оболелих од цистичне фиброзе, а уколико би им се евентуално отежао положај, предузеће потребне мере из своје надлежности.

Пашалић је нагласио да се тај став базира на процени свих појединачних обраћања грађана који су указали на проблеме оболелих од цистичне фиброзе у оквиру система здравствене заштите, као и информација добијених од Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, укључујући и јавно доступне информације и релевантне позитивно-правне прописе.