a

b_300_0_16777215_00_images_20231130Pristupacnost1.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Град Ужице је овогодишњи лауреат награде коју Заштитник грађана у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, седму годину заредом додељује градовима и општинама који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Град Ужице је добитник награде за унапређење приступачности у области јавног превоза, специјално признање за унапређење приступачности у области информација добила је Градска општина Врачар, док је општина Врњачка Бања добила признање за унапређење приступачности објеката у области спорта, а град Крагујевац за унапређење приступачности садржаја у области културе.

b_300_0_16777215_00_images_20231130Pristupacnost2.jpegПохвалу за унапређење приступачности објеката под заштитом добио је град Сомбор, а захвалнице за учешће у јавном позиву Заштитника грађана добили су градови Нови Сад, Београд, Врање, Шабац, Лозница и Зрењанин, као и општина Свилајнац.

Заменик заштитник грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Слободан Томић изјавио је да та институција већ седму годину спроводи јавни позив са жељом да подстакне и ода признање оним јединицама локалне самоуправе које су у својој средини највише допринеле развоју свих облика приступачности.

b_300_0_16777215_00_images_20231130Pristupacnost3.jpeg„Сви награђени градови и општине су спроводили активности како би својим грађанима и грађанкама обезбедили приступачно окружење. Зато их позивамо на континуирани и плански наставак активности, како би објекти, информације и услуге биле доступне особама са инвалидитетом, али и деци, старијима са смањеном покретљивошћу, као и осталим осетљивим групама за које је приступачност од  посебног значаја“, нагласио је Томић.

Заменик заштитника грађана је указао да се о положају особа са инвалидитетом не говори довољно, те да врло важан аспект активности Заштитника грађана јесте подизање друштвене свести на свим нивоима о неопходности да се предузимају континуиране и системске мере за унапређење њиховог положаја.

Заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина Марко Томашевић је истакао је да награђени градови и општине служе другима као пример, што и јесте један од циљева да се преко најбоље праксе промовише унапређење свих облика приступачности.

Посебно је нагласио да је подршка са националног нивоа, кроз различите програме и моделе финансирања, веома важна како би се реализовале многи локални пројекти.