a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, поводом 10. децембра – Међународног дана људских права, да се људска права не могу посматрати по јединственом обрасцу који је исти на свим просторима већ у складу са специфичностима окружења у којем тај појединац живи.

„Постоје универзална људска права али се та права увек морају посматрати са аспекта традиције, историјског наслеђа, економског статуса и менталитета једног народа, па и нашег“, рекао је Пашалић.

Пашалић је појаснио да неке ствари које се у одређеним друштвима могу толерисати код нас се не смеју толерисати, као што су говор мржње или анонимни иступи на друштвеним мрежама који имају за циљ само да повреде и увреде другога.

Заштитиник грађана је као једну од специфичности нашег окружења навео отвореност према људима другачијег верског, социјалног или расног убеђења која, како је рекао, није примерена другим земљама.

„У свему томе морамо наћи начин да људска права, која представљају најзначајније достигнуће човечанства, посматрамо увек кроз сопствене потребе, и то не потребе појединца већ потребе свих грађана Републике Србије као друштвене групе која има своје специфичности“, казао је Пашалић.