a

Заштитник грађана Зоран Пашалић, позвао је данас све жене које су се током последњих шест месеци суочиле са неадекватним лекарским приступом током порођаја, од његове припреме до изласка из болнице, да се обрате тој институцији, како би се створили услови за утврђивање одговорности у погледу несавесног поступања према породиљама у гинеколошко-акушерским здравственим установама, било да је реч о вербалном насиљу или медицинском немару. 

„Док се држава бори за свако дете, јер као друштво старимо, постоје и они који који уместо да буду носиоци те подршке и искрене бриге за живот будуће мајке и њеног детета, чине да се порођај пре доживљава као непријатно искуство него као природан чин и један од најрадоснијих тренутака у животу жене. Томе се мора стати на пут, јер због појединачних случајева сви плаћају цену, и пацијенти и медицинска струка“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана подсећа да је право на здравље у корпусу основних људских права, али да искуство показује да је оно недовољно доступно у пракси, при остваривању здравствене заштите. 

Зато је, према речима заштитника грађана, потребно успоставити механизме који би допринели томе да грађани пре свега знају која су њихова права, као и коме могу да се обрате уколико сматрају да предвиђена лекарска услуга представља њихово кршење и повеђава угроженост по здравље.