a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да толеранција и подршка, пре свега локалне заједнице а затим и целог друштва, представљају главни услов за афирмацију, интеграцију и побољшање положаја Рома у Републици Србији.

„Већ 50 година у свету се обележава 8. април и указује на потребу побољшања положаја Рома. Такође, већ 50 година највећи проблеми Рома широм планете су исти - сиромаштво и дискриминација. Свакодневни живот Рома није битно измењен у ових пола века, посебно по питању интеграције и интеракције са другим друштвеним групама“, навео је Пашалић поводом Светског дана Рома - 8. априла.

Пашалић наводи да је подршка локалне заједнице, али и целог друштва основа за бољу интеграцију и побољшање положаја ромске националне мањине како би се за почетак умањили а касније и отклонили бројни ризици са којима се свакодневно сусрећу - незапосленост, сиромаштво, живот у неформалним насељима, висок ризик од насиља у породици и партнерским односима.

„За решавање ових проблема и побољшање друштвене интеграције неопходна је целовита друштвена подршка“, рекао је Пашалић и додао да је у Србији начињен велики напредак по питању остваривања права Рома али да и даље постоји низ проблема.

„Држава је предузела низ мера у области образовања, здравства и добијања личних докумената, али свакодневни живот Рома није у великој мери побољшан. Школовање треба да им буде приступачније као и редовна здравствена заштита, а лакше запошљавање и подстицаји за самозапошљавање основ за смањење сиромаштва“, навео је Пашалић.