a

Заштитник грађана jе данас по сопственој иницијативи, а на основу медијских навода, покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада ОШ „Ђура Јакшић“ у Топоници, код Малог Црнића, због директног угрожавања здравља и безбедности једанаестогодишње девојчице која већ више месеци трпи насиље вршњака, такође ученика те школе. 

Заштитник грађана је истовремено покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Центра за социјални рад Мало Црниће, Министарства просвете, као и Министарства унутрашњих послова тражећи да се у року од 15 дана инстутуцији Заштитника грађана доставе извештаји о активностима предузетим у овом случају.

„Сведоци смо да су случајеви попут овог учестали, али је број сигурно већи него што то показује статистика и вести које пратимо сада већ на дневном нивоу. Све иде у прилог томе да је ситуација алармантна и да ствари не смемо више препуштати случају. Због тога ћу затражити од ресорних министарстава да извше допуне и измене постојеће регулативе и ускладе их са реалним стањем ствари, како би се насиље међу децом предупредило“, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Према наводима медија, родитељи су се поводом вршњачког насиља обраћали школи.  

Исти извори указују и на то да је током лекарског прегледа девојчице која је трпела вршњачко насиље утврђено 28 повреда на њеном телу.