a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да се положај ЛГБТИ особа у Републици Србији поправља из године у годину и да је побољшана њихова системска заштита али да се они и даље сусрећу са дискриминацијом, предрасудама и нападима.

„Припадници ЛГБТИ популације су равноправни грађани ове државе и не смеју бити дискриминисани због свог родног идентитета или сексуалне оријентације. Међутим, они се у свакодневном животу и даље сусрећу са дискриминацијом, предрасудама, говором мржње и нападима због чега им је потребна јача институционална подршка“, изјавио је Пашалић поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Пашалић је нагласио да борба против свих облика дискриминације, укључујући оне засноване на сексуалној оријентацији и родном идентитету, представља приоритет рада институције на чијем је челу и најавио да ће наставити да се залаже за уклањање свих баријера које их спречавају да у потпуности остваре своја грађанска, политичка, економска, друштвена и културна права.

„Наставићемо са активностима за унапређење положаја ЛГБТИ особа у нашој земљи јер се дискриминација по било којем основу не сме толерисати. Због тога поново позивам припаднике ЛГБТ популације да се у вези са свим проблемима са којима се сусрећу обрате институцији Заштитника грађана“, рекао је Пашалић.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.