a

Унапређењу и заштити права грађана на здраву животну средину и даље се не придаје довољан значај у пракси, зато данашњи дан треба да схватимо као позив да се још снажније ангажујемо за очување нашег окружења, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине.

Како је навео, недовољно се примењује начело одрживог развоја, јер се захтеви заштите животне средине често стављају у други план уместо да их сагледавамо у истој равни с друштвеним и привредним развојем.

„Колико је заштита животне средине, природе и здравља подређена привредном расту, водимо ли бригу о здрављу грађана и осигуравамо ли све услове за даљи развој екологије су питања која нам морају бити у фокусу, а при налажењу одговора се морамо водити уставним одређењем права појединца и заједнице на здрав живот и здраву животну средину“, рекао је Пашалић.

Он је указао да начело предострожности тражи виши степен заштите животне средине и здравља, али се то отежано остварује. Стога би институције морале учинити много више како би осигурале ефикасну заштиту права на здравље, почевши од едукације и подизања свести о потреби очувања природе.

„Садашња генерација младих тражи и очекује живот у здравијем и равноправнијем свету, а наша је дужност да им то обезбедимо, нагласио је Пашалић.

Он је додао да ће Заштитник грађана својим препорукама, мишљењима, извештајима и другим активностима и даље доприносити унапређењу стања у заштити животне средине. Следећа активност у тој области је управо организовање међународне конференције заједно са Мисијом ОЕБС-а у Србији под називом Заједничким напорима ка здравој животној средини – Улога и значај омбудсмана, 13. и 14. јуна у Дому Народне скупштине Републике Србије.