a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је здрава животна средина једно од универзалних људских права и да су за обезбеђење таквог окружења у савременом добу неопходне заједничке активности различитих актера друштвеног живота како би се адекватно радило на очувању животне средине за будућа поколења.

b_300_0_16777215_00_images_20240613Konferencija1.jpeg
Фото: OSCE/Milan Obradović

Пашалић је у здању Народне скупштине Републике Србије отворио дводневну међународну конференцију „Заједничким напорима ка здравој животној средини: Улога и значај омбудсмана“, коју Заштитник грађана Републике Србије организује уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, у чијем раду учествују омбудмани из Турске, Мађарске, Босне и Херцеговине и Италије, као и представници различитих грана власти, независних институција, академске заједнице, организација цивилног друштва, привредних субјеката и медија.

У уводној речи, Пашалић је казао да се из године у годину суочавамо са великим изазовима који утичу на животну средину, климатске промене и загађење воде и ваздуха због чега је заштита животне средине постала веома важна за наш садашњи живот али и за будућност.

b_300_0_16777215_00_images_20240613Konferencija2.jpeg
Фото: Заштитник грађана

„Здрава и одржива животна средина, поред тога што су је Уједињене нације прогласиле универзалним људским правом, Уставом Републике Србије представља гарантовано право свих наших грађана. То право се тиче свих нас без обзира на наше различитости, а пошто обухвата широк спектар права јасно је да право на здраву животну средину нема само еколошку димензију, већ и економску и друштвену“, казао је Пашалић.

Председник Одбора за заштиту животне средине Милимир Вујадиновић рекао је да је у претходних десет година питање заштите животне средине постало једно од најважнијих тема у нашој земљи и да су сви државни органи партнери на том пољу.

Вујадиновић је рекао да су у последњих десет година 18 пута увећана издвајања из буџета за област заштите животне средине, да се интензивно радило на законском регулисању те области и да је Народна скупштина усвојила више од 20 закона из ове области.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић рекла је да је то министарство увек реаговало поводом случајева загађења животне средине у нашој земљи, али да се мора радити на побољшању заштите окружења због будућности свих нас, и додала да грађани треба да буду питани и укључени у доношење политика везаних за очување животне средине али и савезници на том задатку.

b_300_0_16777215_00_images_20240613Konferencija4.jpeg
Фото: OSCE/Milan Obradović

Шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Владимир Валдес Гарсија изјавио је да Србија има јак законодавни оквир за заштиту животне средине али да треба још радити на решавању свих проблема у тој области и изградњи свести о неопходности заштите животне средине.

Председник Националне координације омбудсмана Италије и омбудсман регије Лацио Марино Фардели навео је да животну средину треба посматрати као динамички систем који се мења и предложио успостављање Београдске платформе која би била заједнички одговор на све изазове у области заштите животне средине.

Омбудсман за људска права Босне и Херцеговине Невенко Врањеш је као главне еколошке проблеме у тој земљи издвојио загађење ваздуха услед чега сваке године умре око 8.000 људи, дивље депоније којих има око хиљаду, пет термоелектрана које су велики загађивачи и „планирана изградња одлагалишта нуклеарног отпада у суседној Републици Хрватској“.

b_300_0_16777215_00_images_20240613Konferencija3.jpeg
Фото: OSCE/Milan Obradović

Омбудсман Републике Турске Јахја Акман изјавио је да је заштита права на здраво животно окружење заједничка одговорност свих држава и друштва, да се његова држава суочава са многим опасностима од загађења и нагласио да је веома важно да грађани буду активно укључени у цео процес.

Повереник за основна права Мађарске Акош Козма рекао је на конференцији да је потребно непрестано радити на повећању свести грађана о важности заштите животног окружења, али и адекватно системски реаговати на сталне изазове.