a

b_300_0_16777215_00_images_20240614Konferencija11.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је данас да ће у наредном периоду, након предлога италијанског колеге Марина Фарделија, појачати напоре на успостављању "Београдске платформе" као заједничког одговора на савремене изазове у области заштите животне средине између Србије, Италије, Мађарске, Турске и Босне и Херцеговине.

Пашалић је затварајући дводневну међународну конференцију „Заједничким напорима ка здравој животној средини: Улога и значај омбудсмана“, коју у Београду организује Заштитник грађана Републике Србије уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, рекао да је "Београдска платформа" потребна како би се осветлили многи аспекти заштите животне средине.

b_300_0_16777215_00_images_20240614Konferencija2.jpeg
Фото: Заштитник грађана

„За заштиту животне средине кључна је едукација грађана, али и активно залагање свих актера који у том процесу учествују. Активно учешће свих нас у подизању свести о важности заштите животне средине и конкретно деловање у одређеној ситуацији основни су предуслов да будућим покољењима оставимо здраво окружење у којем ће живети“, рекао је Пашалић.

Другог дана конференције своје виђење заштите животне средине изнели су представници привредних субјеката, предузетника и медија, док су дан раније своје ставове представили омбудмани из Турске, Мађарске, Босне и Херцеговине и Италије, као и представници различитих грана власти, независних институција, академске заједнице, организација цивилног друштва, привредних субјеката и медија.

b_300_0_16777215_00_images_20240614Konferencija4.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Председник Националне координације омбудсмана Италије и омбудсман регије Лацио Марино Фардели навео је на конференцији у четвртак да животну средину треба посматрати као динамички систем који се мења и предложио успостављање "Београдске платформе" која би била заједнички одговор на све изазове у области заштите животне средине.