a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је крајње време да се стане на пут тренду малициозних интерпретација које насиље, поготово оно које се појављује у свом најекстремнијем облику, повезује са религијама. 

"Улога религије, којој год да конфесији припадамо је интегративна, или готово идентична улози коју у друштву има породица или образовање. Зато је крајње непоравдано и злонамерно у њој тражити упориште за насиље, што се данас све чешће ради, иако без икаквог утемељења. Начин да се обесмисле такве и сличне манипулације је да темељне институције покрену дијалог, како би се указало на чињенице и развијала свест о вредносним, пре свега етичким, али и моралним мерилима која су својствена сваком човеку“, оценио је Пашалић.   

Пашалић је нагласио да је институција Заштитника грађана у партнерству са Саветом Европе иницирала пројекат „Упознајмо се“ који има за циљ покретање верског дијалога са намером да допринесе бољем разумевању и поштовању међу конфесијама, што јесте пут ка јачању заједништва и толеранције у оквиру друштвене заједнице и основ за боље разумевање саме идеје људских права. 

Заштитник грађана сматра да од међуверског дијалога може бити само користи, имајући у виду чињеницу да је у основи сваке религије ширење мира и поштовања међу људима.