a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, поводом обележавања 18. јула - Дана Нелсона Манделе, јужноафричког антиапартхејдског револуционара и некадашњег председника Републике Јужна Африка, да сваки појединац има право али и обавезу да се бори против свих облика угњетавања, дискриминације и неједнакости у друштву.

„Окружење у коме живимо, дубоко укорењена, често и несвесна дискриминација, нетолеранција или нетрпељивост према онима који су по нечему различити (од боје коже, порекла, религије до сексуалног или другог личног опредељења) намеће приоритете у ангажовању Заштитника грађана на заштити и унапређењу људских и мањинских слобода и права“, нагласио је Пашалић.

Заштитник грађана је подсетио да право на физички интегритет и људско достојанство спадају у основна људска права, да је забрана мучења императивна норма која је обавезујућа за све државе, а да је Република Србија у обавези да спроводи активности и мере за обезбеђење пуног поштовања забране злостављања и унапређења стања у овој области.

„Само са вером у поштовање људских права и толеранције код сваког човека као припадника групе, заједнице или државе можемо успоставити савршен систем заштите права свих људи без обзира на расу, пол и националну припадност. Обавеза свих нас је да у свему и упркос свему према свима поступамо као људи, да негујемо универзалне људске вредности, као што су равноправност, заједништво, солидарност, међусобно поштовање“, нагласио је Пашалић.

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација од 2009. године се дан рођења бившег председника Републике Јужне Африке Нелсона Манделе 18. јул обележава као Међународни дан Нелсона Манделе у знак признања за његов допринос култури мира и слободе.