a

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић, обавио је априла 2024. године контролну посету Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици (КПЗ Сремска Митровица) у којој је пратио поступање по препорукама које је тој установи упутио извештајем о посети из 2023. године. У тиму НПМ-а је поред запослених из Заштитника грађана била и покрајинска омбудсманка.

Након посете НПМ је упутио једну препоруку по којој је КПЗ Сремска Митровица поступила. Наиме, НПМ је обавештен да је, у циљу појачаног третманског рада са осуђеним лицима којима је изречена мера смештај под појачан надзор, формиран мултидисциплинарни тим који ће осмишљавати индивидуалне планове за наведена лица, а све у циљу постизања хуманог третмана и неутралисања негативних последица услед боравка у смештају под појачан надзор.

Такође, НПМ је обавештен и о томе да је за запослене у Служби за здравствену заштиту организована и спроведена стручна обука о документовању повреда лица лишених слободе.