a

У циљу праћења спровођења препорука из Извештаја о посети Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) Републици Србији из 2021. и 2023. године, тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), обавио је 12. јуна 2024. године ненајављену посету Казнено-поправном заводу у Панчеву (КПЗ Панчево). У тиму НПМ-а је, поред запослених из Заштитника грађана, била и покрајинска омбудсманка.

Након обављене посете, КПЗ Панчево је упућен извештај о посети у којем је констатовано да тај завод предузима активности у циљу поступања у складу са препорукама ЦПТ, при чему је НПМ посебно похвалио рад Службе за третман и Службе за обуку и упошљавање као пример добре праксе у поступању према осуђеним и притвореним лицима будући да је половина од укупног броја лица лишених слободе радно ангажована, да се у заводу организује велики број сврсисходних активности, да се, поред индивидуалног третманског рада, спроводе сви специјализовани групни програми за осуђена лица, као и да је формиран мултидисциплинарни тим чији је задатак да развије детаљније индивидуалне планове у сарадњи са службеником третмана за осуђена лица која су стављена под меру појачаног надзора и да повећа директну интеракцију са њима кроз мотивационе разговоре у циљу њихове реинтеграције у редован режим.

НПМ је у извештају скренуо пажњу Управи за извршење кривичних санкција на потребу да се предузму активности на нормативном плану којима ће се обезбедити да поступање службених лица у вези са употребом средстава за везивање старијих малолетних лица приликом спровода ван установе буде у свему у сагласности са међународним стандардима, односно препоруком ЦПТ-а.

Attachments:
Download this file (Izvestaj.pdf)Извештај