a

Заштитник грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) посетио је у марту 2024. године седиште Полицијске управе у Нишу, након чега је сачинио извештај о посети са две препоруке за отклањање утврђених недостатака и унапређење поступања. Посета је била ненајављена. Приликом посете, НПМ је пратио начин на који се поступа по препорукама Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) из извештаја о посетама Републици Србији обављеним 2021. и 2023. године, чији је циљ био да се испита поступање полиције према лицима лишеним слободе.

У Извештају НПМ о посети седишту ПУ Ниш утврђено је да се у појединим случајевима ухапшени не спроводи без одлагања надлежном јавном тужиоцу и не омогућава му се приступ браниоцу, већ се од њега прикупљају обавештења као од грађанина иако за то нису испуњени законом прописани услови, и упућена препорука да се у ПУ Ниш и полицијским станицама у њеном саставу ухапшеним и осумњиченим лицима јасно саопшти правни статус и положај у којем се налазе, те према њима поступа у свему у складу са важећим прописима, што обухвата и приступ браниоцу пре првог саслушања.

НПМ је такође утврдио да је у ПУ Ниш за писмено обавештавање лица задржаних у кривичном поступку о њиховим правима у више случајева коришћен неодговарајући формулар  обавештења о правима, са информацијама из члана 294. Законика о кривичном поступку који уређује поступак задржавања лица, али не садржи листу права задржаног лица, те је упућена препорука да ПУ Ниш и полицијске станице у њеном саставу свим лицима која су задржана у кривичном поступку уручују писмена обавештења о правима задржаних лица, односно образац у ком ће бити наведена права задржаног из члана 29. Правилника о полицијским овлашћењима.

МУП, Дирекција полиције, Полицијска управа Ниш је у одговору навела да су организационе јединице упознате са садржином достављеног извештаја, да поседују обрасце обавештења о правима задржаних лица, посебно у случајевима задржавања по одредбама Законика о кривичном поступку и да се у Полицијској управи Ниш поступа по препорукама Заштитника грађана.

Заштитник грађана ће кроз контролне посете НПМ пратити доследно спровођење ових препорука, као значајних мера заштите од било ког облика злостављања.