a

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност учествовала је јуче у Београду на међународној конференцији  о правима деце и младих на културу, чији је домаћин ове године Република Србија.

Заменица је на конференцији истакла да је поносна што је Заштитник грађана прва независна институција у Србији која је у свој рад укључила  младе кроз Панел младих саветника као саветодавно тело институције преко које млади преносе теме које  важне за децу, указују на проблеме  са којима се сусрећу,  износе своје ставове и покрећу питања која су од значаја  за побољшање положаја деце и младих у Србији.

„Преко Панела младих саветника чули смо да  деци и младима потребно да медији више  извештавају о деци као активним члановима друштва, о њиховим постигнућима и успесима, доприносу у заједницама у којима живе и школи, а мање о насиљу. Истакли су нам да се о успесима деце у науци, култури, спорту и друштвено одговорним активностима мало говори. Таквих примера је много, а  медијских извештаја  о њима мало. Они су уверени да не би само деца већ и одрасли, више желели да буду упознати са таквим информацијама, уместо са ријалити програмима, детаљима личног и породичног живота жртава насиља и њихових породица или вестима о насиљу, додала  је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност. 

Заменица је нагласила и колико је важно да се када говоримо о праву детета и младих на културу не фокусирамо само на онај члан Конвенције о правима детета који о томе говори, већ и да чујемо њихов глас и на који начин су она примењива у реалним околностима. Због тога су њихов глас и мишљење најбитнији.

Србија је први пут домаћин Светске конференције извођачких уметности за децу и младе, централног годишњег скупа Светске асоцијације позоришта за децу и младе ASSITEJ International. Скуп под називом “ПРЕКРЕТНИЦА” отворен је на Светски дан детета, 20. новембар, када је донета Конвенција о правима детета 1989. године.

e1