a

b_300_0_16777215_00_images_20230505Zavod.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) посетио је 06. и 07. априла Завод за васпитање омладине Ниш. НПМ је до сада посећивао тај завод неколико пута, али само ради праћења поступања према мигрантима и тражиоцима азила. Овај пут је обављена прва системска посета у циљу системске контроле степена поштовања права корисника те установе – корисника домског смештаја, малолетника на издржавању васпитне мере и малолетних странаца без пратње.

Чланови НПМ-а разговарали су са руководством установе и са представницима служби, прегледали евиденције и другу документацију. Такође, разговарали су са свим корисницима и обишли собе за смештај и друге просторије у заводу.

У мултидисциплинарном тиму НПМ-а су били правник Заштитника грађана, дефектолог и специјални педагог Центра за интеграцију младих и психолошкиња Одбора за људска права Ваљево.

Посета је била најављена и остварена је добра сарадња са руководством и свим запосленима.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Тим НПМ-а посетио је 07. априла Аеродром „Константин Велики“ у Нишу ради праћења поступања према странцима којима је одбијен улазак у земљу.

b_300_0_16777215_00_images_20230505Aerodrom.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Тим је прибавио релевантне информације од полицијских службеника Станице граничне полиције Ниш – Аеродром и радника аеродромског обезбеђења, извршио увид у документацију и обишао просторије за смештај. У тренутку посете, на аеродрому није било странаца којима је одбијен улазак у земљу.

У тиму за посету су били представник Заштитника грађана и представник Центра за интеграцију младих.

Посета је била ненајављена, а остваривање мандата НПМ-а текло је без проблема.

e1